Næste udsendelse: 13:15 Sprogblomster (G)

TV i dag

  • 12:30Kong Gulerod (G)Det bliver vintergrønt denne gang i Kong Gulerod. I drivhuset er flamingokasser fyldt med masser af nyspiret grønt. Radiserne er klar til høst. Vi ser på hvor meget bladgrønt det er muligt at dyrke og høste hen over vinteren under fiberdug og under glas. I køkkenhaven har vi også sået vintergrønt. Vi eksperimenterer med bokasi, en gammel japansk metode, hvor man fermenterer køkkenaffald for at få en hurtig kompostering. Vi tager på sydlandet og besøger Malene Rossil. Hun og hendes mand har bygget en jordkælder hvor de opbevarer frugt og grønt for vinteren. Det er andet år de kører med den og vi snakker med Malene om deres erfaringer med jordkælderen. Vi tager også en tur i hendes køkkenhaven som også har, masser af vintergrønt. Hjemme tilplanter vi en altankasse med spiselige og dekorative vintergrønsager og vi fortæller lidt om hvad det er man skal huske i forhold til at gøre sig vinterklar i drivhuset. I Svaneke møder vi Marie. Hun er blomsterbinder og en af de store trends i øjeblikket er tørrede blomster, eller evighedsblomster. Marie giver et bud på hvordan man kan lave vilde buketter og adventskranse af tørrede blomster.
  • 13:15Sprogblomster (G)Gæt med om bornholmske ord. Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 14:0014Nyheder
  • 14:08Vejret i aften (G)
  • 14:10Perspektiv (G)Kul blev afløst af træ i den danske energiproduktion. Men nu skal vi finde et nyt brændsel. Ifølge eksperter er træ lige så "sort" som kul i miljøregnskabet - men erstatningen ligger ikke lige for.
  • 14:45EKKO (G)Naturprogrammet EKKO tager i oktober udgangspunkt i strandkanten og følger en flok skoleelever på tangjagt, ser nærmere på havbænkebidderen og nogle af de vadefugle, der fylder depoterne op i de energirige tangdynger. Der er også et strandet marsvin, en aflivning af af en skadet gråsæl og en stor flok aftenfalke i programmet.
  • 15:30Kong Gulerod (G)Det bliver vintergrønt denne gang i Kong Gulerod. I drivhuset er flamingokasser fyldt med masser af nyspiret grønt. Radiserne er klar til høst. Vi ser på hvor meget bladgrønt det er muligt at dyrke og høste hen over vinteren under fiberdug og under glas. I køkkenhaven har vi også sået vintergrønt. Vi eksperimenterer med bokasi, en gammel japansk metode, hvor man fermenterer køkkenaffald for at få en hurtig kompostering. Vi tager på sydlandet og besøger Malene Rossil. Hun og hendes mand har bygget en jordkælder hvor de opbevarer frugt og grønt for vinteren. Det er andet år de kører med den og vi snakker med Malene om deres erfaringer med jordkælderen. Vi tager også en tur i hendes køkkenhaven som også har, masser af vintergrønt. Hjemme tilplanter vi en altankasse med spiselige og dekorative vintergrønsager og vi fortæller lidt om hvad det er man skal huske i forhold til at gøre sig vinterklar i drivhuset. I Svaneke møder vi Marie. Hun er blomsterbinder og en af de store trends i øjeblikket er tørrede blomster, eller evighedsblomster. Marie giver et bud på hvordan man kan lave vilde buketter og adventskranse af tørrede blomster.
  • 16:15Grøn, Grønnere, Bornholm - Alt for mange ting (G)Det er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
  • 16:45Under overfladen: Harpunjagt (G)Det bliver mere og mere populært at dykke med en harpun. Flere dykkere tager ud på lavt vand med snorkel og harpun for at kigge efter aftensmaden under overfladen.
  • 17:0017Nyheder
  • 17:04Vejret i morgen
  • 17:05Sprogblomster (G)Gæt med om bornholmske ord. Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 17:50Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 18:0018Nyheder
  • 18:04Vejret i morgen (G)
  • 18:05Mellem os (G)Tone og Magnus valgte Bornholm som sit udgangspunkt til deres fælles afgangsprojekt på arkitektskolen i København. Hvorfor de valgte Bornholm, og hvad de endte med at kreere, kan du høre mere om i Mellem Os. Bagefter kommer Johnny Fagerlund og Karsten Eriksen fra 4-Kløver-Klyngen. Klyngen får nemlig økonomisk støtte af Realdania. Hvordan pengene skal bruges, og hvordan de drømmer om at klyngen skal udvikle sig, kan du blive meget klogere på her i Mellem Os.
  • 18:30360 Eventuelt
  • 19:00Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 19:3019.30Nyheder
  • 19:45Kulturreportagen - KLAK Peters JulI denne uge er kulturreportagen med når Klak øver på årets forestilling, Peters Jul.
  • 19:49Vejret i morgen (G)
  • 19:50Grøn, Grønnere, Bornholm - Transport, rejser, fy!Det er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
  • 20:35Mellem os
  • 21:03Vejret i morgen (G)
  • 21:05Kulturkalenderen Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 21:10360 Eventuelt (G)
  • 21:40Under overfladen: Hajerne i BillundEn attraktion under overfladen er hajerne i Legolands store akvarium. Her dykker Morten Sørensen to gange om ugen for at pudse vinduer og holde Atlantis og dyrene i god stand.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10Kulturreportagen - KLAK Peters Jul (G)I denne uge er kulturreportagen med når Klak øver på årets forestilling, Peters Jul.
  • 22:20Grøn, Grønnere, Bornholm - Transport, rejser, fy! (G)Det er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
  • 23:05Mellem os (G)
  • 23:30360 Eventuelt (G)
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Kulturreportagen - KLAK Peters Jul (G)I denne uge er kulturreportagen med når Klak øver på årets forestilling, Peters Jul.
  • 00:20Grøn, Grønnere, Bornholm - Transport, rejser, fy! (G)Det er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
  • 01:05Mellem os (G)
  • 01:30Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
  • 01:40360 Eventuelt (G)
  • 02:05Fra lade til landevej - Syn for sagen (11:12) (G)I dette afsnit skal der helt styr på bremserne, for nu skal Ole Bramsgaard have den istandsatte Ford Taunus 17M de Luxe til syn. Den er kommet fra laden og har kørt lidt på landevejen, men spørgsmålet er, om Ole får sit stempel, og konen endelig får sin bil.
  • 02:40Helt i fisk - Hornfiskefest (G)Nogle gange taber man, andre gange vinder man. Når der er hornfisk i farvandet, og de er i gang med at lege, vinder man i dén grad. Helt i Fisk-holdet er med til Hornfiskefestival på Bornholm, og det går ikke så dårligt.
  • 03:10Under overfladen: Hajerne i Billund (G)En attraktion under overfladen er hajerne i Legolands store akvarium. Her dykker Morten Sørensen to gange om ugen for at pudse vinduer og holde Atlantis og dyrene i god stand.
  • 03:30Guld fra gemmerne (G)I programmet ”Guld fra Gemmerne” præsenterer et udvalg af landets museer deres allerbedste historier – indsamlet gennem århundreder. Ofte med rødder årtusinder tilbage i tiden.
  • 04:00Vild Med Dyr - Rokker (G)Kattegatcentret i Grenaa fik for nylig stor opmærksomhed, da det lykkedes at forevige en pigrokkes fødsel på film. Nu skal rokkemor flyttes tilbage til hajtanken hvor vi også skal se hvordan det går med træningen af hajerne.
  • 04:30Nationalpark Thy (8:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten Rune Schytte (G)Rune Schytte er fra Norge. Efter to sommerferier på Bornholm var han forelsket i øen. Han flyttede til i 2004 med sin familie. Rune Schytte har sit eget produktionsselskab, og han laver dokumentarfilm.

Supermarkeder sælger mindre kød og mere plantefars

Plantefars og linsebøf. Danskernes forbrug af vegetariske fødevarer er tredoblet fra 2012 til 2019. Det er dog en tendens, man ikke mærker på Bornholm.
De danske supermarkeder sælger mindre kød og mere plantefars. Salget af vegetariske fødevarer i Danmark er tredoblet fra 2012 til 2019. Det viser tal fra Coop Analyse, skriver Børsen.

- Jeg vil gerne bekræfte, at vi sælger flere vegetarprodukter som plantefars, men det er ikke på bekostning af kødvarer, fortæller Claus Jacobsen, brugsuddeler i Svaneke Dagli'Brugs.

Udover Coop, så oplever detailkæden Salling Group - som har Føtex, Bilka og Netto - også en stigende appetit på de såkaldte vegi-varer.

- Vi ser et begyndende fald i kødsalget, som ikke er årstidsbestemt. Især salget af rødt kød er påvirket. Samtidig ser vi en kæmpe efterspørgsel efter vegi-varer, siger Kasper Reggelsen, kommunikationskonsulent hos Salling Group, til Børsen.

- Hos os er salget af kød steget, hvilket måske skyldes flere turister, som skal grille. Det kan også skyldes, at vi har fået flere kunder efter vores omfattende om- og udbygning af butikken her i Svaneke, fortæller Claus Jacobsen.

Og det er det samme svar vi får, når vi spørger købmand i Meny i Rønne, Susanne Wridt.

- Hos os er vi stadig i vækst. Det kan være svært at sige, om det er de stigende svinepriser, men vores kunder vil stadig have proteiner, siger Susanne Wridt.

Marianne Kjøller, der er distriktschef for Netto på Bornholm, kan dog godt nikke genkendende til tendensen med salg af mindre kød, men det er ikke markant som i resten af landet.

Den stigende efterspørgsel på bøffer af linser og ærter på landsplan kan mærkes hos Naturli' Foods, der producerer vegi-produkter:

- Vi oplever, at der er en sand madrevolution i gang. Vores salg er i kraftig vækst. Vi har skruet helt op for innovationskraften, siger Henrik Lund, direktør i Naturli’ Foods.

Hos Landbrug & Fødevarer kan Per Vesterbæk godt genkende billedet af, at salget af fersk kød til detailbutikker er faldende, men han påpeger, at der flere nuancer end som så:

- Vi har set en kraftig stigning af færdigretter, og vores analyser peger på, at en stor del af dem, der køber mindre kød, køber flere færdigretter. Vi går samtidig også mere ud og spiser, og det tyder på, at der ikke er de samme barrierer, når vi går ud og spiser. Der handler det mere om selvforkælelse, hygge og socialt samvær, siger Per Vesterbæk, afdelingsleder for Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik hos Landbrug & Fødevarer.

Se mere i nyhederne kl. 12:00.

Aktuelle programmer på Play